Első házasok kedvezménye - igénylés lépésről lépésre

Kedves Ifjú Feleség!

Az első házasoknak járó adókedvezményről bizonyára hallottál már, elég sok cikk foglalkozok vele. Az igénylés lépéseit foglaltam most neked össze, így felkészülten és magabiztosan mehetsz a munkaügyeshez.

 

első házasok adókedvezménye

Mielőtt az igénylést elindítanád, el kell döntened két dolgot.

Az adókedvezményt melyikőtök fogja igénybe venni?

Te fogod igénybe venni vagy a férjed? A döntés nem túl nehéz, amelyikőtöknek van havonta legalább 5000 Forintnyi adója, az vegye igénybe. Ha bizonytalan vagy, vedd elő a bérjegyzékedet, és keress rajta egy olyan sort, hogy „Levont személyi jövedelemadó”. Ha dolgoztok mind a ketten, akkor ez mindkettőtöknél meg fogja haladni az 5000 forintot, így bármelyikőtök igénybe veheti.

Ezt az adókedvezményt nem vehetitek egyszerre mindketten igénybe, nem 2*5000 Ft jár, csak 1*5000 forint. Erre figyelj! Megosztani lehet, de ketten együtt is max. 5000 Ft-ot kérhettek.

Az adókedvezményt mikor veszed igénybe?

Az egyik lehetőség, hogy majd tavasszal, az adóbevallás beadásával érvényesíted egy összegben. Ebben az esetben most nincs tennivalód. Az adóbevallásodat készítő könyvelőnek kell szólnod majd, hogy az adókedvezményt vegye figyelembe az adóbevallásod összeállításakor. Ennek az az előnye, hogy egyszerre kapsz egy nagyobbacska összeget.

A másik lehetőség, hogy évközben folyamatosan igénybe veszed, azaz a nettó kereseted 5000 forinttal több lesz minden hónapban. Ha ez utóbbi mellett döntesz, akkor a munkahelyeden egy nyilatkozat kitöltésével kell ezt kérned. Nyomtatványt ad a munkahelyed.

első házasok adókedvezménye

A lépéseket egy példán keresztül mutatom meg. Legyen az, hogy a kedvezményt Te veszed igénybe, és nem osztod meg a férjeddel. Az esküvőtök 2016. július 08-án volt. A kedvezmény az esküvőt követő hónaptól jár, a példánkban 2016. augusztusától.

  1. lépés: Kérsz egy üres nyilatkozatot a munkáltatódtól vagy a NAV oldaláról is letöltheted: [link: http://nav.gov.hu/nav/adoeloleg_nyilatkozatok_2015]

  2. lépés Kitöltöd az I. blokkot.

3. lépés: a férjed elviszi a munkahelyére ezt a nyilatkozatot, és ott kitöltik és leigazolják a IV. blokkot.

4. lépés: ezek után pedig Neked kell leadnod a munkáltatódnak.

Hipp – hopp, már kész is vagy A nyilatkozatból Te is fogsz kapni egy példányt, ezt őrizd meg. Tudd, hogy a NAV-hoz nem kell semmit küldened ezzel kapcsolatban.

Ha már nem jár a házassági kedvezmény:

Az első házasok kedvezménye legfeljebb 24 hónapig jár. Ha időközben babát vársz, akkor a  várandósság 91. napjának hónapjától családi kedvezményre leszel jogosult, és a továbbiakban az első házasok kedvezménye már nem jár. Ilyenkor a Te felelősséged, hogy időben lemond a házassági kedvezményt. Ha nem mondod le, lehet hogy a munkáltatód továbbra is figyelembe veszi a bérednél. A jogtalanul igényelt kedvezményt büntetéssel együtt vissza kell fizetni!

Ha további kérdésed van, kattints ide és tedd fel hozzászólásként: http://tudatosadozo.hu/hazassagi-kedvezmeny/

Sok boldogságot kívánok!

Adózóna Anita

 

Keresztesné Molnár Anita

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

www.TudatosAdozo.hu