Szeretem a Szamost!

Ezt a címet az azonos nevû Facebook oldal ihlette: Szeretem a Szamost (ez egy link lesz, ami a Facebook oldalra vezet), amit akár én, vagy bárki, aki hanonlóan Szamos rajongó, nevezhetett volna így el :) Régóta járok és viszonylag gyakran Szamos Cukrászdákba, lévén hogy csak a mi közelünkben 3 is van, azt hiszem, mi környékbeliek el vagyunk kényeztetve ;) Ezúttal viszont nem mint vendég jártam náluk, hanem mint tortakóstoló! Mit is jelent ez: Azért mentem el hozzájuk, hogy teszteljem, milyenek az általuk esküvõi torta ízeknek szánt torták, és ezennel be is számolok nektek errõl.

Egyik délelõtt Mezősi Gréta fotós kolleginával a Budai Cukrászdában találkoztunk annak apropóján, hogy megkóstolok 4-5 féle tortát, és beszámoljak errõl nektek. A Cukrászda igazi kávéházi hangulatú volt, patinás cukrászda stílusos bútorokkal, kellemes üvegterasszal. Udvarias kiszolgálás, kellemes felszolgálók. Megérkezett az 5 kóstolásra szánt torta: Dobos, Marcipán, Trüffelkrémes, Eszterházy és Mandulakrémes. Így nagy betûvel! Klasszikus ízek, mondhatnánk... de megkóstolva a magas minõséget (amúgy is) képviselõ esküvõi tortának szánt tortaszeleteket, az ember lánya elérzékenyül... Ilyen jót egyszerûen nagyon kevés helyen tudnak csinálni a klasszikusokból! Több helyen is jártam már inkognítóban kipróbálni ilyen-olyan tortákat, akár klasszikus akár trendi ízekrõl volt szó, kevesen ütik meg ezt a minõséget!

Picit bõvebben az ízekrõl, csak hogy érezzétek legalább a szavakon át, milyen ízekre számíthattok: rögtön a kedvencemnek, a Marcipántortának "estem neki". A tortában a csoki krém töltelék mellett marcipán rétegeket is rejt a torta. A krém lágy puhaságú, a marcipán picit keményebb, de elég puha ahhoz, hogy tökéletesen szeletelhetõ legyen villával miközben a szintek nem csúsznak szét. Ezt ugye sok más cukrászda sajnos nem tudja nyújtani, legtöbbször elmozdulnak a puha és keményebb felületek egymáson és szétcsúszik az egész szelet, miközben fogyasztjuk. Nos itt szépen lehetett szeletelni, miközben valóságos ízorgiát nyújtott minden falat! A trüffelkrémes következett a sorban, a trüffel bonbonban a kedvencem, így ezt is izgatottan vártam, milyen lesz esküvõi torta verzióban. Nos ez nem pont az volt, amire számítottam, a krém számomra édesebb volt a megszokott trüffeltõl, de az élményen nem rontott, mivel túl édes sem volt. Én imádom az étcsokit is, akár 87%-osat is szívesen fogyasztok 1-2 kockát, ami sokaknak már keserû, így nem vagyok mérvadó "keserûség-édesség" terén. A krém puha, lágy és ezt a tortát picit megviselte a meleg.

Szamos esküvői torta

A Dobos volt a következõ, ez a férjem kedvence, így van némi tapasztalatom ezzel a tortával. Bevallom ettõl féltem a legjobban, vajon milyen lesz. Nem eszem soha sehol, csak kóstolgatni szoktam a férjem tányérjából. Elõször is, a legnagyobb csodálatom a tészta iránt alakult ki, ugyanis nem volt kemény! Ez most biztos furán hangzott, de azt tapasztalom a legtöbb helyen, hogy amikor villával szelünk egy darabot, akkor a torta összenyomódik és a sok szint közötti lágyabb csokoládé krém kinyomódik a tortából. Nos itt, akár a marcipán tortánál is tapasztaltam, ilyenre nem került sor! A tészta pont annyira volt puha és a krém pont annyira kemény, hogy a villa nyomására nem nyomódot össze a torta, kívülre nyomva a krémet, hanem szépen egyben maradt! Jó persze picit megereszkedet, ez mégsem egy franciakrémes, de szépen egyben maradt, nem csúszott szét, nem kellett oldalról szedni a krémet a tésztához! A karamell tetõ most is a tányér szélén maradt, mert nem szeretem a karamellt, de volt természetesen lelkes jelentkezõ, aki szívesen elfogyasztotta, így hallottam a karamell kellemes ropogását, és nem, nem ragadt bele a fogába hanem szépen elolvadt a szájban.

Szamos esküvői torta

Ezután másik kedvencem, az Eszterházy torta következett. Nem csalódtam, most is a krémes, de nem túl puha, diót nem csak nyomokban tartalmazó, állagát tekintve rugalmas torta volt, tésztájában is dióval. A krém a meleg ellenére sem folyt szét, szépen bírta a megpróbáltatásokat. Ezt is gyakran választom cukrászdai "kirándulásaink" alkalmával. A Mandulatorta volt a következõ, amit megkóstoltam. Igazi ínyencség azoknak, akik szeretik a mandulás ízeket! Kiválóan érzõdött a mandula tiszta íze, nem agyon cukrozott, a mandulára még picit sem hasonlító utánzat volt, mint azt egyébként a legtöbb cukrászdában tapasztalhatjuk. Személy szerint nem kedvencem a Mandulatorta, de ha ez lenne egy esküvõn, amelyre én is hivatalos vagyok, egész biztosan megenném az adagomat ;)
Egyszóval, ha fontos, hogy tortátok minõségi alapanyagokból készüljön és állaga tökéletes legyen, bírja a szállítást, az órákig tartó várakozást, miközben az is fontos, hogy a design is tökéletes legyen, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a Szamos Cukrászdákat is!

Szamos esküvői torta

Egy kis szösszenet még a végére: igazi "nem várt süti" - milyen találó marketinges kifejezés, pont egy cukrászdában: a torták után megkóstolhattam a ház pogácsáit, vendégváró falatkáit is. No ekkor kerekedett el újra a szemem! Olyan sajtos pogácsát még életemben nem ettem, mint ott, kifejezetten esküvõkre és rendezvényekre készítik ezeket. Lányok, ha már a tortát onnan rendelitek, mindenképp kóstoljátok meg ezeket a sós süteményeket is, megéri!

Szamos pogácsa

Végül pedig egy ötlet: Mindenki ismeri a Szamos szívecskéket. Miért ne lehetne ezt csinos kis dobozban köszönetajándéknak adni vendégeiteknek? Egészen biztosan nem marad majd az asztalon ;) És ha mégis, akkor sem fog kárba veszni, hiszen összebújós napokon szerelmetekkel el tudjátok fogyasztani. <3

Szamos szív

Ha a Szamos Cukrászdákat választjátok, a vendégeitek egészen biztosan le lesznek nyûgözve! És tudjátok, egy esküvõrõl a vendégek két emléket õriznek meg hosszú távon is: 1/ Milyen volt az étel 2/ Milyen volt a hangulat. Minden más (számukra) csak körítés ;) Keressétek a Szamos Cukrászdákat bizalommal és kérjétek Esküvõi Torták katalógusukat, de a weboldalukon is nézzetek szét mindenképpen! Itt: https://www.szamos.hu/webshop/alkalmitortak

A fotókat pedig Mezősi Grétának köszönhetjük:

https://www.gretaphoto.com/

https://www.instagram.com/gretamezosi/

https://www.facebook.com/gretaphoto-239191886943539/