Hogyan válassz esküvői fotóst

Az esküvői fotós az a személy, aki láthatóan a legközelebbről követi végig a párt a reggeli készülődéstől a lagzi végéig. Eközben, mintegy külső szemlélőként örökíti meg legszemélyesebb perceinket. A néha kaotikusnak tűnő készülődést, az első euforikus hitvesi csókot és a lagzi legemlékezetesebb pillanatait. Íme néhány jó tanács, hogyan válassz megfelelő személyt erre a megtisztelő szerepre!

Elsőként döntsd el, milyen stílusú esküvőt szerveztek és milyen képeket szeretnél. Böngészd át több fotós honlapját, nézegesd meg a portfóliókat, galériákat. Gondold át, hogy a fotós által tükrözött valóság közel áll-e hozzád vagy te inkább más perspektívából szeretnéd visszanézni az eseményeket.

A következő feladat, olyan embert választani, akivel el tudod képzelni, hogy egy hullámhosszon legyetek. Meg kell benne bíznod, hiszen a fényképezőgép előtt csak így tudsz felszabadulni.

Lehet, hogy van olyan barátod, aki alkalmanként fotózik és úgy gondolod, ha ő készítené a képeket biztosan nem lennél zavarban. Viszont, ha ismerősre bízod ezt a feladatot, lehet, hogy nagyot fogsz csalódni.

A fotós ugyanis a nap során rengeteg kiszámíthatatlan helyzetbe kerülhet, ahol sokat számít a szaktudása és tapasztalata. A tömeg között forgolódik és szinte minden képnek tökéletesen kell sikerülnie. Nincs megismételhető pillanat és minden részlet számít! Reggeltől estig 100%-on kell teljesíteni, koncentrálni, néha előre gondolni a következő percek történéseit. Erre csak egy jól felkészült, rutinos és legtöbbször kívülálló személy képes, aki objektíven, de nem érzéketlenül követi végig az eseményeket.

esküvői fotós

Szintén fontos, hogy az esküvőszervezés korai szakaszában kezdj el keresni. Ha találsz egy szimpatikus fotóst, próbálj vele minél hamarabb személyesen egyeztetni. Már az első találkozáskor le tudod szűrni, hogy valóban meg tudod-e bízni azt a személyt a nemes feladattal. Érdemes többekkel konzultálni és nem elhamarkodni a döntést! Azért is fontos a személyes konzultáció, mert nem mindig érvényesül azaz elv, hogy a drága a jobb. Sok tehetséges és nagyszerű fotós van, akik nem rég kezdték pályájukat, de munkáikban éppen fiatalos stílusuk és lendületük miatt, túlszárnyalják a régi motorosokat.

kreatív fotó

Tehát érdemes precízen átgondolni az anyagiakat. A legtöbb helyen különböző esküvői csomagokat találsz vagy kérhetsz egyéni ajánlatot! Gondold át, hogy szeretnél-e egy e-session (jegyes) fotózást, esetleg a rohanást elkerülve egy külön napon megejteni a kreatívfotózást. Ez lehet egy szívetekhez közelálló helyszínen, bel-, vagy kültéren, barátokkal vagy a családdal. A lehetőségek szinte határtalanok és tetszés szerint kombinálhatók.

Végül, de nem utolsó sorban gondolj az örömszülőkre és a nagyszülőkre is! Hatalmas örömet lehet szerezni egy egyénileg megszerkesztett fotókönyvvel vagy a számukra összeválogatott képeket tartalmazó DVD-vel, díszdobozos pendrive-val. Ezeket az ajándékokat is érdemes előre eltervezni és szakemberre bízni!

kreatív fotó

Mindent összevetve tehát, a legfontosabb szempont fotós választásakor a bizalom és az egy hullámhossz, valamint a te elképzelésed megvalósításának lehetősége. Mindig jól gondold át a látottakat és halottakat, bátran kérj személyes konzultációt, egyedi ajánlatot!

Nagy Viktor
www.eikonphotography.hu