Esküvő külföldön?

Egyre több házasulandóban ötlik fel a gondolat, hogy a külföldi nászutat összekösse egy ottani esküvővel. Hiszen így különleges helyszínen – őserdő, fehér homokos pálmafás tengerpart,  romantikus környezet stb – köthetnek házasságot. Ennek a fontos eseménynek a megszervezésnél  érdemes még korán alapvető kérdéseket eldönteni, és időt – akár több hónapot ( min. 3 –at) - szánni a megfelelő előkészületekre. Több hivatalnál 30 nap az ügyintézési határidő, és ez többször előfordulhat!

esküvő külföldön

Azt fontos tudni, hogy külföldi esküvő csak akkor érvényes a magyar hatóságok előtt, ha azt honosíttatjátok!

Tarthattok két esküvőt is, egyet Magyarországon, egyet külföldön. Így a magyar teljesen hivatalos, a külföldi meg lehet akár egy kedves szertartás, és nem kell a másik ország szabályai szerint érvényes házasságkötésnek lennie.

Ha a másik ország szabályai szerinti hivatalos esküvőt választjátok, és azt szeretnétek majd hitelesíttetni Magyarországon, akkor van néhány tennivaló, amit nem lehet megspórolni. A pontos és érvényes eljárásról érdeklődjenetek a területileg illetékes anyakönyvi hivatalban. Ez az összeállítás csak tájékoztató jellegű.

esküvő külföldön

Az esküvő előtt

Első lépés: keressétek fel az illetékes anyakönyvi hivatalt, és tájékozódjatok az érvényes, és pontos ügymenetről. Itt jelentsétek be házassági szándékotokat is, és igazoljátok, hogy nincs akadálya egybekeléseteknek. Ugyancsak már ekkor érdemes tájékozódni az esküvő utáni honosítási eljárásról is.

Házassági tanusítvány megszerzése: Az anyakönyvvezető igazolása és egyéb dokumentumok alapján kapjátok meg a Közigazgatási Hivataltól. Egyes országok megkövetelik ennek a tanusítványnak a hitelesíttetését (Külügyminisztérium, konzuli főosztály, Apostille).

Anyakönyvi kivonat : ezt érdemes nemzetközi formátumban megkérni, hogy ne kelljen fordítatni és külföldön is elfogadják.

A külföldi esküvő szervezésébe bevonhattok utazási irodát is, így sok időt idegeskedést takaríthattok meg.

külföldi esküvő

A házasságkötés helyére előzetesen ki kell küldeni legalább a következő adatokat: házasulandók neve, születési adataik, ha nem oldható meg az esemény kinti tanukkal, akkor a jegyesek által felkért tanuk adatai is.  Az esküvőhöz szükséges igazolások, dokumentumok hiteles fordításának másolata. Ne felejtsétek el magatokkal vinni az eredetiket, és azok hiteles másolatát sem.

A házasság kezdte a külföldi esküvő esetében annak napja. Honosításkor az ekkor az útlevélben szereplő nevekre fog szólni a házassági anyakönyvi kivonat, szükség esetén külön kell kérni a névváltoztatást.

külföldi esküvő

Esküvő után:

Az anyakönyvi hivatalban kérni kell a külföldi házasság elismerését, hitelesítését. Ehhez biztosan kell a külföldi házassági anyakönyv hiteles magyar fordításban, egyes esetekben konzuli hitelesítéssel. Ennek szükségességéről még az szervezés elején érdemes tájékozódni.

Fordítóirodák listáját megtalálható pl www.offi.hu oldalon.

Ha már megtörtént itthon az esküvő, és külföldi nászútra mennétek, a házassági anyakönyvi kivonatot, esetleg annak fordítását (nem kell hitelesnek lennie) vigyétek magatokkal. A szállodák a nászutas ajánlatokat, kedvezményeket általában az esküvő után 6 hónapon belüli utazásnál adják meg.

külföldi esküvő

 

Képek forrása: Pinterest

www.pinterest.com/sweetweddingesk

 

Holpert Ákos

Tizi utazási iroda